Кирил Десподов е български футболист, който играе за гръцкия ПАОК, както и за

...
Кирил Десподов е български футболист, който играе за гръцкия ПАОК, както и за
Коментари Харесай

На 11 ноември рожден ден има Кирил Десподов

Кирил Десподов е български футболист, който играе за гръцкия ПАОК, както и за националния тим на България. Капитан е на националния тим от ноември 2021 година Продукт е на Академия Литекс, играе като централен нападател, само че може да се изявява еднообразно сполучливо и по двете крила на офанзивата.

 

Започва да тренира футбол в Пирин 2001, а година по-късно взе участие на годишните проби в Академия Литекс, на които е утвърден от управлението на школата. Минава през всички възрастови обединения на „ оранжевите “.

Прави своя дебют за първия състав на 12 май 2012 година под управлението на Христо Стоичков, в турнирен мач против тима на Калиакра Каварна, който приключва 5:0 в интерес на ловешкия отбор. Тогава е едвам на 15 години и 7 месеца, като по този метод става втори измежду най-младите дебютанти в цялата история на „ А “ футболна група. Преди него е единствено върхът на Георги Соколов, който дебютира на 15 години и 5 месеца през далечната 1957 година.

Първият му гол за мъжете е на 4 август 2012 година, с който носи успеха за 1:0 в контрола против тима на Спартак Плевен.

Първия си гол в елита отбелязва на 10 август 2013 година за безапелационната победа с 5:1 при гостуването на Пирин Гоце Делчев, като по този метод се трансформира в най-младия играч в историята на Литекс, разписал се в мач от групата на майсторите. Тогава е на възраст 16 години и 9 месеца.

През ноември 2014 година подписва първия си професионален контракт.

ЦСКА София

През 2016 година подписва с ЦСКА София. На 29 април 2017 година отбелязва гол във Вечното дерби срещу Левски София, приключило 3:0 за „ армейците “.

Каляри

На 30 януари 2019 година минава в италианския Каляри срещу сумата от €4 000 000.

Щурм Грац

На 2 септември 2019 година Десподов минава чартърен от Каляри в австрийския Щурм Грац до края на годината.

Лудогорец

На 5 октомври 2020 година е даден чартърен в Лудогорец от италианския Каляри. В първите 24 часа след сензационния трансфер мрежата завира от колажи на футболиста, а мнозина напомнят написаното от него във Фейсбук профила му през 2017 година, което гласи  " Днес на контрола в Австрия ЦСКА имаше повече почитатели, в сравнение с „ Лудогорец “, когато стана първенец. „ Някои неща не се купуват с пари, единствено ЦСКА! “ 

На 1 юли 2021 година се причислява за непрекъснато към разградския клуб.

ПАОК

На 4 септември 2023 година бива продаден от Лудогорец на гръцкия гранд ПАОК за сумата от 3.5 милиона евро, като контракта му е за 4 година

На 7 февруари 2015 година Десподов прави първата си поява за България, в безголово тъждество с Румъния в другарски мач, който влиза като запаса на мястото на Станислав Манолев.

Той е извикан и през март 2017 година за квалификацията за Световното състезание през 2018 г. срещу Нидерландия, само че остава на пейката.

Десподов прави своя дебют за България на 23 март 2018 година в другарски мач срещу Босна и Херцеговина, заменяйки Спас Делев малко след 60-ата минута.

На 13 октомври 2018 година той вкарва първия си гол за националния тим в домакинската победа с 2:1 срещу Кипър, в мач от Лига на нациите. От 1 ноември 2021 година Десподов е капитан на националния тим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР